28 de gener 2011

Plaça de les Hores, Vilafant.

És un rellotge de Sol espectacular, que marca, a més de les hores, els solsticis d'estiu i d'hivern.

23 de gener de 2011. 14h58


En la part que dóna al sud hi ha el lema: Sense Sol i sense tu, no sóc ningú.

Pel forat que hi ha a la part inferior del rellotge es cola un raig de sol que marca, a terra, al mig de l'ombra del propi rellotge, l'estació de l'any que travessem.

Al costat del rellotge hi ha les explicacions següents:



En la columna de l'esquerra ens diu que el rellotge marca el Temps Solar Vertader: és el temps donat pel moviment diari del Sol en el temps. Aquest moviment no és sempre igual perque l'òrbita de la terra és elíptica i per que el Sol es mou, aparentment, al llarg de la eclíptica, al voltant de la Terra. Per saber el Temps Solar Mitja, que correspon al Temps Universal, marcat pel meridià de Greenwich s'ha de sumar uns minuts segons el dia de l'any que ens trobem. Aquesta correcció ve donada per l'ecuació del temps.

En la gràfica de la dreta explica les marques que hi ha incrustrades a terra i que marquen tant l'estació de l'any com els solsticis: quan el raig de sol del forat del rellotge passa per la part blava és tardor o hivern. Si passa per la part groga és estiu o primavera. En el solstici d'hivern, el raig de Sol fa el recorregut superior marcat per la línia blava. Durant el dia dels equinoccis, passa per la línia verda. Durant el solstici d'estiu el Sol passa per la línia groga en forma de n. A terra, les ratlles negres continues marquen les hores i les discontinues, les mitges hores.


Oficialment, en el rellotge de la càmera de fotos, eren les 14h59. Posem que eren les 3 de la tarda. A l'hivern, l'hora oficial és una hora més que la solar mitjana o Temps Universal, per tant en realitat eren les 2 de la tarda. Com que era 23 de gener, segons la taula hem de sumar 11 minuts a l'hora que veiem al rellotge. El rellotge marca tres quarts de dues, més 11 minuts: les 2. Aviam, els rellotges de Sol són SEMPRE aproximats.....però aquest és bastant exacte.

I encara una altre cosa: aquest rellotge també és útil de nit!!: el gnomon de qualsevol rellotge de Sol apunta cap a l'estrella Polar....en els rellotges que estan clavats en la pared és difícil de comprovar, però en aquest, que és un monòlit, és bastant fàcil!

En la cara nord del rellotge hi ha una poesia referent a la plaça i la vida al seu voltant:

I també una placa amb els noms dels autors, a un dels quals tinc el gust de conéixer personalment:


Mirem el raig de Sol per darrera:



FITXES:




25 de gener 2011

Plaça de Gaspar Pagès, Vilamaniscle

És un rellotge pintat a la pared de la façana sud d'una casa del poble




Les marques corresponents a les 6, les 7 i les 8 del matí i les de les 4, les 5 i les 6 de la tarda no són correctes, perque l'ombra del gnòmon seria la mateixa per les 9 del matí que per les hores marcades a sobre les nou, i igual passaria per les tres de la tarda i les 4, les 5 i les 6.

La creu del mig és purament decorativa: no té cap funció dins el rellotge. Pel meu punt de vista crec que fa nosa per saber l'hora.

Foto: 3 d'octubre de 2009. 11h13

Cal notar que la línia de les 12 és vertical.


FITXES:

- en l'inventari de la Societat Gnomònica de Catalunya

- no està catalogat en el del Centre Mediterrani del rellotge de sol


23 de gener 2011

Església de Santa Coloma, de Siurana.

I mira que hi he passat vegades per davant, i tot just la setmana passada vaig veure el rellotge!

L'Església de Santa Coloma. A Siurana.

El rellotge de Sol, molt malmés



Eren les 12h56.

Fitxes:


- En el catàleg del Centre Mediterrani (no hi és)






22 de gener 2011

Església de Sant Martí, La Vajol.




 


Aquesta és l'església de La Vajol, un poble molt petit, tocant a França, al nord de l'Alt Empordà. Des d'aquest poble, en dies clars, es veu fins el mar.

Sota el rellotge mecànic s'ha conservat un de pintat, emmarcat per dues columnes d'estil clàssic.








Fitxes:

- en el catàleg del centre mediterràni 

- en l'inventari de la Societat Gnomònica (no hi és)