Analema

S'anomena ANALEMA a la figura en forma de 8 o d'infinit, que descriu el Sol en el cel, vist des de la Terra, evidentment durant un any. Si cada dia fas una foto de la posició del Sol en una hora determinada, sempre la mateixa hora, i sobreposes totes les fotos, surt aquesta imatge:El solstici d'estiu és el punt més alt, pels volts del 21 de juny. Ho celebrem per Sant Joan. Diem que és la nit més curta de l'any, i a partir d'aquí els dies es van escurçant. Vist des de la Terra, el Sol no puja tant alt.

En els equinoccis de primavera i tardor (és el punt d'intersecció en la imatge) els dies i les nits tenen igual durada. El de primavera és al voltant del 21 de març. Ho celebrem el Diumenge de Resurecció. El de tardor és cap al 21 de setembre. Hi ha algunes festes al voltant d'aquesta data, com sant Miquel i N.S de la Mercè.

El solstici d'estiu és quan el Sol passa més baix, pels volts del 21 de desembre. Ho celebrem amb el Nadal: el retorn de la llum. Llavors els dies es van allargant.

Els equinoccis i solsticis s'han festejat des de que va començar l'agricultura, quan els homes tenien més temps per mirar al cel i observar.

http://es.wikipedia.org/wiki/Analema

http://observatorio.info/2010/12/analema-2010/