L'equació del temps

Els rellotges moderns no depenen del Sol. Actualment dividim el dia en 24h de 60 segons cadascuna i, per conveni, en tot un territori, és la mateixa hora. Aquesta hora es basa en el meridià de Greenwitch i s'anomena GMT: Greenwitch Meal Time (Temps Mitjà de Greenwitch).

Tots estem acostumats a fer-ho servir perque, en ajustar l'hora dels aparells electrònics, ens pregunta quin fus horari volem posar. A més, a Europa, per causes econòmiques, la nostra hora oficial a l'hivern és una hora més que al meridià de Greenwitch (GMT + 1) i a l'estiu és GMT + 2.

Però el moviment aparent del Sol pel nostre cel no és sempre constant: a l'hivern el Sol es retrassa de l'hora que hauria de ser, i a l'estiu s'avança. Podem dir que a l'estiu el dia dura més que a l'hivern, i que a l'hivern el Sol es mou més ràpid que a l'estiu (segona llei de Kepler: moviment de translació dels cossos celestes)

Aquesta variabilitat es deguda a dos factors:

- el pla de l'equador de la Terra està inclinat respecte el pla de l'eclíptica (el pla de l'òrbita de la Terra al voltant del Sol)


- L'òrbita de la Terra al voltant del Sol és una el.lipse, no una circumferència (en aquesta imatge està una mica exagerada). El Periheli coincideix amb el solstici d'hivern i l'Afeli amb el d'estiu.

En l'eclíptica hi ha les constel.lacions que es fan servir en Astrologia. Quan el Sol passa per una de elles diem que el Sol està en Aries, o Piscis, o.... Segons la posició del Sol el dia que vam néixer diem que som Capricorn, Càncer, etc.>>>>>continuarà>>>>>>>


Per saber-ne més:

- l'equació del temps molt ben explicada: http://88.2.226.6/Apunts/Equaci%F3%20del%20temps%20i%20analemes.pdf

- wiquipedia

- troba el valor de l'equació segons el dia i on ets: http://www.xtec.cat/~mmulet/rsol/e_temps.htm