16 de juny 2013

Església de Santa Maria, Vilanant


Vilanant fa més de 1000 anys que existeix; diu la hitòria oficial que el compte Sunifred de Besalú, en deixa constància escrita  en el seu testament am el nom de Villa Abondant l'any 966. (Nota 1)

L'any 1018 surt esmentada en un altre document la parròquia de Santa Maria, temple pre-romànic, de planta basilical (herència dels romans, que també la feien servir pels seus temples).Les obres del campanar actual es van començar al 1879 i es van allargar dos anys. Al 1884 s'hi va instal.lar el primer parallamps de tota Catalunya. SEgurament al 1899, es va acabar un camí pavimentat que condueix de les escales fins la porta de l'església:
Al 1936, durant els primers dies de la guerra civil, l'església va ser incendiada.Del rellotge de Sol no en sabem res....ni tant sols està inventariat per la Societat Catalana de Gnomònica, ni pel Centre Mediterrani del Rellotge de Sol...


Era el dia 11 de maig de 2013, a les 13h22.Nota 1: He buscat el compte Sunifred a la Viquipèdia, i les dates no concorden:

- hi ha un comte Sunifred de Besalú, que va morir el 848, i com a comte de Besalú el va succeir el seu fill, Radult I, que va morir al 920.

- hi ha un comte Sunifred II, d'urgell, que mor al 948, però que no és comte de Besalú, sinó de Girona i altres llocs.

Si algú sap o vol aclarir el tema, i ho vol compartir, pot fer servir els comentaris.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada